"Forum Tiyatro" Gösterimleri Tamamlandı

'FORUM TİYATRO' GÖSTERİMLERİ TAMAMLANDI

Sivil Toplum Diyaloğu III Programı "İnsan Hakları İhlallerine Karşı Yenilikçi Yöntemler Projesi" kapsamında yürüttüğümüz "Forum Tiyatro '' gösterimleri tamamlandı.

Kolektif Bilinç Derneği'nin gerçekleştirdiği Londra merkezli Balik Arts Vakfı'nın da eş başvuru sahibi olduğu projenin önemli faaliyetlerinden olan Forum Tiyatro uygulamaları yoğun ilgi gördü. "İnsan Hakları İhlalleri İçin Yenilikçi Yöntemler ve Deneyim Paylaşımı Projesi" kapsamında düzenlenen forum tiyatro oyunu, Karabağlar ilçesinin 5 farklı mahallesinde gerçekleştirilirken tiyatro oyunuyla toplumsal şiddetin önlenmesi ve insan hakları ile ilgili mesajlar verildi.

“Keyifli Bir Pazar Günü” isimli forum tiyatro oyunu, Maliyeciler, Yeşilyurt, Uzundere, Karabağlar, Peker mahalleleri olmak üzere 5 farklı mahallede gerçekleşti. Gösterimlere her yaştan seyircinin yanısıra Karabağlar Belediyesi meclis üyeleri,  mahalle muhtarları ve belediyenin çeşitli birimlerinden müdürler de katıldı. Gerçekleşen tiyatro etkinliğine ilgi gösteren vatandaşlar oyuna da katkıda bulunarak sahnede yer aldılar. Aile içi şiddet ve insan haklarının ele alındığı tiyatro oyununda,  vatandaşlar oyuncularla yer değiştirerek gerçek hayatta nasıl olması gerektiğini ve çözüm önerilerini kendi rolleriyle sergilediler. Çocukların da ilgiyle izlediği-katıldığı gösterimlerde bazen bir anne kucağında çocuğu ile, bazen bir genç kız bazen de bir baba soruna yönelik çözümünü sahneye gelerek oynadı. Seyircilerin oyunlara katılımı hem gösteriye olan ilgiyi arttırdı hem de çözüm önerilerine karşı kolektif bir bilgi oluşmasına katkıda bulundu.

Seyircilerin katılımına açık olan uygulama oyunun hikayesi, bir aile içindeki ilişkiler ve sorunlar üzerine kuruldu. Profesyonel oyunculardan oluşan ekibin karşısına, farklı yaşlardaki seyirciler sahneye çıkarak soruna yönelik çözüm önerilerini oynadı. Seyircilerin ve oyuncular arasında geçen oyunlar 26 Haziran ve 1,3,8 ve

9 Temmuz'da akşam saatlerinde (21:30) sahnelendi.

Gösterimler öncesinde proje eş başvuran kuruluş olan Londra merkezli Balik Arts Vakfı'nın hazırladığı 'İnsan Hakları ' konulu filmin gösterimi de yapıldı. Her yaştan seyirciye yönelik hazırlanan 'insan Hakları' değerlendirme anketleri ile proje sosyolog ve psikologları tarafından uygulanarak, seyircilerin konuya yönelik algısı ölçüldü.

Proje ile hazırlanan Forum Tiyatro uygulaması, açık alanlarda her yaştan Karabağlar sakinlerine ulaştı. Proje ile Türkiye'de bir ilk gerçekleşmiş oldu.

İnsan Hakları İhlallerine Karşı Yenilikçi Yaklaşımlar Projesi Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirlerini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirildi. Programın teknik uygulamasından Avrupa Birliği Bakanlığı sorumlu olup, Merkezi Finans ve İhale Birimi sözleşme makamıdır.

Bilgi İçin : Yudum Cura
Kolektif Bilinç Derneği