Forum tiyatro çalışmaları başlıyor...

İnsan Hakları İhlallerinde Yenilikçi Yöntemler Projesi faaliyetlerinden biri olan Forum Tiyatro çalışmaları 30 Ocak 2015 tarihinde başlıyor. 5 gün sürecek olan eğitimler Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Kadir Çevik liderliğinde yürütülecektir.  Profesyonel oyuncuların katılımıyla sağlanacak olan eğitimler insan hakları ihlalleri konusunda uzman sosyolog ve  psikolog gözetiminde gerçekleşecektir.

Projemiz İnsan hakları ihlallerinin ve özelde ise şiddetin sadece ilgili kuruluşları ilgilendiren bir sorun olmaktan çok toplumsal bir sorun olarak değerlendirilmesi, birlikte buna uygun politikalar geliştirilerek sağlık, güvenlik, yargı mekanizması, sosyal destek kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları vb.den oluşan birbirleri ile hiyerarşiden uzak, soruna odaklanmış, dairesel ilişki kurarak koordinasyon halinde çalışan yapılar oluşturarak çözüleceği noktasından hareketle hazırlanmıştır.

Projenin İzmir ayağında  kullanılacak yeni yöntem “forum tiyatro”dur. Düşünsel temelini Brezilya'lı eğitimci Poulo Freire'den (Ezilenlerin Pedagojisi) alan Forum Tiyatroyu ünlü tiyatro insanı Augusto Boal geliştirmiştir. A.Boal, Güney Amerikanın yoksul bölgelerinde sosyal problemlere yönelik ( İşsizlik, kadına yönelik şiddet, yabancı düşmanlığı, göç vb) bir dizi Forum Tiyatro uygulamaları gerçekleştirmiş, çarpıcı sonuçlar elde etmiştir. Forum Tiyatro uygulamaları açık alanlarda ve sorunun yoğun yaşandığı bölge-mahallelerde yapılır. Uygulama bir tiyatro salonunda değil de toplulukların kendi yaşam alanlarında yapıldığı için,  katılımcılarda uygulamada gerekli olan kendini ifade etme rahatlığı ve özgüven oluşmuş olur. Bu faaliyet ve çıktılarında sanatsal araçları kullanarak, soruna yönelik “yerinde önleme” tedbirlerine, kolektif bilgi ve farkındalık oluşturulma çabalarına yeni bir ivme kazandıracaktır.

Projeler

Güncel Makaleler